Als Griekenland deze zomer de eurozone verlaat, is dat geen economische ramp voor de andere eurolanden. Wel komt de ondeelbaarheid van de eurozone op termijn ter discussie te staan.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag in een rapportage over risico’s op financiële markten.

Bij alle speculatie over een mogelijk Grieks vertrek uit de euro voeren twee discussies de boventoon: wat zijn de directe economische gevolgen voor Griekenland en andere eurolanden. En wat doet een Grexit met het principe dat je wel toe kunt treden tot de euro, maar niet meer vertrekt.

Het Centraal Planbureau sluit zich aan bij de opvatting dat het directe risico van een Griekse vertrek uit de eurozone veel minder ernstig is dan in 2012. Europese banken  hebben hun handen sindsdien grotendeels van het Griekse bankwezen afgetrokken. Bovendien ondersteunt de Europese Centrale bank de economie momenteel door grootschalig geld te injecteren in het financiële systeem.

“De directe economische gevolgen van een Griekse deconfiture voor de overige eurolanden zijn zeer waarschijnlijk goed te overzien, doordat de Griekse economie relatief klein is en de exposure van de financiële sector zeer beperkt”, zo stelt het Centraal Planbureau.

Grexit en de éénheid van de eurozone

Wel is het CPB bezorgd over de mogelijke indirecte gevolgen van een Grexit. De onomkeerbaarheid van het lidmaatschap van de eurozone zou hiermee namelijk op losse schroeven komen te staan.

Opvallend in dit verband is dat de recente onrust over Griekenland er niet toe heeft geleid dat bijvoorbeeld Portugal en Italië hogere rentes moeten betalen voor staatsleningen. Het CPB stel dat het uitblijven van zogenoemde besmettingseffecten op twee manieren kan worden geduid.

De positieve insteek is dat andere zwakke eurolanden het een stuk beter doen dan drie jaar geleden en dat de instituties in de EU beter werken.

Maar er is ook een andere interpretatie mogelijk, aldus het CPB. Financiële markten rekenen er vooralsnog op dat het wel goed komt met Griekenland. Daarom laten speculanten andere zwakke eurolanden met rust. In het laatste geval is het afwachten of het ook rustig blijft in de eurozone, mocht Griekenland daadwerkelijk vertrekken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl